Choď na obsah Choď na menu
 


10. 11. 2019

Film Vojtaššák: Výzývame občanov Slovenska k modlitbe za blahorečenie biskupa Vojtaššáka


Na svete je nový dokumentárno-hraný film o spišskom biskupovi Jánovi Vojtaššákovi. Film v talianskej réžii s názvom „Vojtaššák, dni barbarov“.

Autorská dvojica Alberto Di Giglio a Luigi Beneschi sa zamerala na zdroje vnútornej sily Božieho služobníka Jána Vojtaššáka (1877-1965), svedka viery a trpiteľa pod totalitným útlakom komunistického režimu.

Biografický príbeh ponúkajú autori divákom ako životnú drámu „jednej z najvýznamnejších osobností Katolíckej cirkvi v Európe v 20. storočí, obdivovanej Jánom Pavlom II., ktorý bol medzi prvými, kto si želal, aby sa vyslovilo jeho meno po rokoch väzenia a desaťročiach zabudnutia“.

Okolnosti vzniku filmu prezradil  kňaz Spišskej diecézy, cirkevný právnik Peter Jurčaga: „Pred rokom počas filmového festivalu v Benátkach ma oslovil režisér Alberto di Giglio. Dostali sa mu do rúk rôzne publikácie v talianskom jazyku o Božom služobníkovi biskupovi Jánovi Vojtaššákovi. Veľmi ho oslovil a dojal jeho životný príbeh. Navrhol, že sa spolu s ďalším režisérom Luigim Boneschim pokúsia o ňom natočiť filmový dokument. Spišský diecézny biskup Mons. Štefan Sečka, autor kauzy blahorečenia s týmto návrhom súhlasil a od novembra minulého roka sme intenzívne spolupracovali na príprave scenára, natáčania a konečnej verzie filmového dokumentu.“

S nakrúcaním začali začiatkom mája v Ríme. Celým filmom sprevádza slovenský kardinál Jozef Tomko, ktorý približuje život biskupa Vojtaššáka. Prof. Gianpaolo Romanato ako historik opisuje ťažkú dobu 30. - 50. rokov minulého storočia a nástup komunistického režimu. Prof. Giuliano Brugnotto z Fakulty kánonického práva sv. Pia X. v Benátkach poukazuje na Vojtaššákovu duchovnosť a príklad aktuálny aj pre dnešnú dobu.

Z hľadiska žánru ide o tzv. doku-drámu. Vo filme účinkujú ochotníci zo Zákamenného, postavu biskupa Jána zahral Milan Kasan. Hrané časti boli natočené na Biskupskom úrade v Spišskej Kapitule, v jeho rodisku Zákamennom a v Oravskej Lesnej, kde po prepustení z väzenia v roku 1963 prežil niekoľko dní, prv než bol internovaný v Senohraboch pri Prahe. „Veľmi silným momentom bolo natáčanie scén vo väzení v Leopoldove,“ hovorí Jurčaga. Ako ďalej vysvetľuje, dokument zachytáva svedectvá osôb, ktoré osobne zažili biskupa Jána Vojtaššáka a ktoré na jeho príhovor v súkromných modlitbách dosiahli túženú milosť uzdravenia.

Súčasťou filmu je aj vyjadrenie súčasného spišského diecézneho biskupa Mons. Štefana Sečku. Proces blahorečenia Božieho služobníka biskupa Jána Vojtaššáka začala Spišská diecéza v roku 1996.