Choď na obsah Choď na menu
 


3. 3. 2023

Pôstna krabička 2023

unknown.png

Poslaním zbierky Pôstna krabička je vytvárať príležitosti pre chudobných v krajinách subsaharskej Afriky. Ďakujeme, že pomáhate meniť životy detí k lepšiemu a podporujete ich vzdelanie, zdravie a pravidelné stravovanie. 

 

„Veď Boh nám nedal Ducha bojazlivosti, ale Ducha sily, lásky a rozvahy.“ 2 TIM 1,7

 

Pozrite si film, v ktorom Anna, Jamila, Christopher a ďalší vydávajú svedectvo o svojom živote a pomoci Charity na severe Ugandy.

Veríme, že ich rozprávanie bude pre všetkých darcov Pôstnej krabičky svedectvom o tom, čo sme za 11 rokov spolu dokázali.

Slovenská katolícka charita(SKCH) pozýva k solidarite s núdznymi v Afrike cez kampaň Pôstna krabička už po 12. krát. Papierové krabičky, do ktorých môžete vložiť svoj milodar, si môžu záujemci vyzdvihnúť v kostoloch po 2. pôstnej nedeli alebo objednať už teraz na www.postnakrabicka.sk.

Príbeh pomoci, ktorý tento rok zdobí Pôstnu krabičku, berie darcov do africkej Rwandy. Je o 6-ročnom dievčatku Flower, ktorá má detskú mozgovú obrnu. Vďaka podpore zo Slovenska sa naučila chodiť. Bolo to v septembri, keď v rehabilitačnom centre sestier františkánok v Cyangugu cvičila s fyzioterapeutom. Minulý týždeň navštívil Flower monitorovací tím SKCH: „Bola mierne nachladnutá, ale hneď ako si odpočinula sa rozbehla za nami. Domček, v ktorom bývala s babkou sa im zrútil a tak si musia platiť nájom. Ešte uvidíme, ako môžeme pomôcť,“opisuje návštevu Martin Vittek, projektový manažér SKCH, ktorý práve je na monitorovacej ceste v Afrike.

Charita chce tento rok podporiť ďalších minimálne 40 detí so zdravotným znevýhodnením a potrebujú pomôcť. Po skončení pôstneho obdobia prosí o zaslanie darov na účet verejnej zbierky: SK03 1100 0000 0029 4446 3095. „Prežiť pôst zmysluplne a dobrovoľne si vybrať čoho sa vzdáme je úžasná výzva. Pôstna krabička nám v tom môže pomôcť. Výborne funguje ako nástroj na učenie sa striedmosti a obety pre deti a rodiny,“ pozýva k zapojeniu sa Ján Košta, koordinátor zbierky. Vďaka štedrým darcom dokáže SKCH spolu s lokálnymi partnermi pomáhať núdznym v Afrike počas celého roka.

flower-1024x683.jpg

Pomoc SKCH v Afrike

Slovenská katolícka charita prevádzkuje v Ugande centrum Gift of Love pre 55 HIV pozitívnych detí, škôlku pre 100 chudobných detí v dedinke Unna a vedie ročné remeselné kurzy pre 60 mladých v Dielni sv. Jozefa. Tento rok chce dokončiť výstavbu murárskej dielne, a postaviť kuchársku dielňu a internát pre nových študentov. V Rwande SKCH vzdeláva 120 škôlkarov v Kultúrnom centre sv. Vincenta Pallotti v Kibeho a doučuje rovnaké množstvo školákov. Pre rodičov týchto detí chystá kurz výroby ružencov.