Choď na obsah Choď na menu
 


22. 8. 2022

Slovenská púť v rímskokatolíckom národnom pútnickom mieste Maďarska Mátraverebély-Szentkút

Diecézny administrátor Mons. Ján Kuboš pozýva Boží ľud Spišskej diecézy na púť do maďarského mariánskeho pútnického miesta Szentkút, ktorá sa bude konať v sobotu 17. septembra 2022. 

Svätú omšu v slovenskom jazyku so začiatkom o 11.00 hod. bude celebrovať Mons. Ján Kuboš. Povzbudzujeme veriacich k prípadnému organizovaniu pútnických zájazdov na toto miesto, kde sa už 15 rokov konajú slovensko-maďarské modlitebné dni v znamení zmierenia medzi Slovenským a Maďarským národom. 

matraverebely-szentkut.png

Katolícke národné pútnické miesto Mátraverebély-Szentkút, nachádzajúce sa v Novohradskej župe, je už dlhé stáročia navštevované aj slovenskými pútnikmi. Za uplynulých pätnásť rokov bol Szentkút viackrát usporiadateľom slovensko-maďarského modlitebného dňa. Významnou udalosťou vo vzťahoch našich národov bola slávnostná výmena listov Biskupskej konferencie Slovenska a Maďarskej biskupskej konferencie ako akt zmierenia (dostupné aj na www.szentkut.hu).

Pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie bola v roku 2016 medzi pútnickými miestami v Szentkúte a v Levoči podpísaná dohoda o podpore pastorácie v materinskom jazyku, o umiestnení dvojjazyčných informačných tabúľ a o hľadaní ďalších foriem spolupráce. Na tohtoročnej slovenskej púti dôjde k obnoveniu tejto dohody medzi pútnickým miestom v Szentkúte a Biskupstvom Spišské Podhradie ako správcom pútnického miesta v Levoči.

Na svätej omši v slovenskom jazyku, ktorá sa bude slúžiť pri vonkajšom oltári pútnického miesta 17. septembra o 11.00 hod., odznie homília aj v maďarčine.

K mimoriadne krásnemu pútnickému miestu s ročnou návštevnosťou vyše dvestotisíc pútnikov sa viaže – vďaka vode zo studničky pútnického miesta a Panne Márii szentkútskej – nespočetné množstvo uzdravení a zázrakov.

matraverebely_szentkut-plagat-a4_page-0001.jpg