Choď na obsah Choď na menu
 


24. 12. 2022

Symboly Vianoc zvestujú nádej

Betlehem či vianočný stromček. Symboly, bez ktorých si nevieme predstaviť Vianoce. Vieme čo naozaj znamenajú? 

jaslicky.jpgVianočný stromček je azda najvýznamnejším symbolom Vianoc. Pod ním by nemal chýbať betlehem s jasličkami a Jezuliatkom, symbolom nádeje a lásky.

„Vianočné symboly, predovšetkým jasličky a ozdobený stromček, nás privádzajú späť k istote, k radosti z vtelenia. K Bohu, ktorý sa stáva dôverným známym: našim dňom udáva rytmus nádeje,“ napísal na svojom Twitteri pápež František minulý rok.

ADVENTNÝ VENIEC A SVIECE

V predvianočnom období je to adventný veniec a sviece na ňom. Veniec je vyrobený z ihličnanov, ktoré znamenajú trvalý život. Borovica a tis sú symboly nesmrteľnosti, céder predstavuje silu a uzdravenie. Vavrín znamená víťazstvo nad utrpením a prenasledovaním.

Adventný veniec musí byť vždy v tvare kruhu, pretože symbolizuje večnosť Boha, večný život a tiež súdržnosť. A štyri zapálené sviece na venci sú svetlom Krista, ktorý prichádza na svet.

BETLEHEM A JASLIČKY

Tieto dva symboly Vianoc zaviedol ako tradíciu sv. František z Assisi v roku 1223, keď v jaskyni mesta Greccio pripravil živý betlehem. Jasličky nám podľa Svätého Otca majú pripomínať, aby sme vytvorili priestor Bohu.

„Spolu so stromčekom sú jasličky posolstvom nádeje a lásky. Sú jednoduchým a nádherným symbolom našej viery a nesmieme ho stratiť. Naopak, je pekné, že sa odovzdáva z rodičov na deti, zo starých rodičov na vnúčatá.“

BETLEHEMSKÉ SVETLO

Tradícia betlehemského svetla v Európe vznikla už v roku 1099, v období krížových výprav. Jeden člen výpravy – mladý muž z talianskeho mesta Florencia – sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z „večného“ svetla, ktoré horí v Betleheme.

Svoj sľub dodržal a na Vianoce v roku 1099 sa vrátil do Florencie so zapálenou sviecou, ktorej plamienok pochádzal z Betlehema. Sviecu umiestnili v kostole a odtiaľ si ostatní obyvatelia Florencie brali svetlo do svojich domovov. Táto tradícia pretrváva dodnes.

VIANOČNÝ STROMČEK

„Vianočný strom evokuje znovuzrodenie, dar Boha, ktorý sa navždy spája s človekom,“ povedal pápež František pre Vatican News. Spolu so svetlom Ježiša a s betlehemom „je súčasťou dedičstva našich spoločenstiev“.

Cirkev pôvodne videla vo vianočnom stromčeku „oprášený“ pohanský zvyk. V priebehu storočí sa jeho význam z kresťanského hľadiska vysvetľoval rôzne, napokon sa koncom 16. storočia ustálil symbol dreva a života Krista, ktorý bol uložený do jaslí z dreva a na drevenom kríži umučený.

A tiež Krista ako stromu života. V našich končinách sa vianočný stromček udomácnil až v 19. storočí a spočiatku visel v izbe vrcholom k zemi.

TICHÁ NOC, SVÄTÁ NOC

Svetoznáma koleda vznikla začiatkom 19. storočia, v roku 1818, v Rakúsku. Práve na Štedrý deň priniesol kaplán Josef Mohr miestnemu organistovi Franzovi Xaverovi Gruberovi báseň. Poprosil ho, aby ju zhudobnil pre dvoch spevákov, ktorých bude sprevádzať chór a gitara.

Ešte v ten večer ju Gruber skomponoval a prvýkrát zaznela na konci svätej omše v meste Oberndorf. Dodnes je najobľúbenejšou koledou Vianoc, ktorá znie na každej polnočnej svätej omši vo vyše 300 jazykoch a nárečiach po celom svete.