Choď na obsah Choď na menu
 


26. 3. 2020

Usmernenia k vysluhovaniu sviatosti zmierenia

Spišská diecéza
Pokyny pre službu kňazov pri spovedaní v čase epidémie

Veľkonočné spovedanie sa v našich farnostiach tohto roku nemôže konať doteraz zaužívaným hromadným spôsobom, ale kňazi spovedajú iba vo svojich farnostiach. Zásadným princípom v snahe postupovať premyslene a pokojne je pokyn zdravotníckych a občianskych autorít, aby sa nezhromažďovali viacerí ľudia na jednom mieste a aby sa maximálne chránili nebezpečenstva prenosu vírusu na seba či na iných ľudí. Z tohto dôvodu nie je vhodné ľudí pozývať na spoveď, ale skôr ich viesť k tomu, aby si sami dokázali vzbudiť dokonalú ľútosť s pevným rozhodnutím vyspovedať sa pri najbližšej príležitosti. Princíp „nevychádzať z domu“ je aj pre veriacich teraz kľúčový. V prípade početných požiadaviek na spoveď je potrebné vhodne koordinovať príchod veriacich (podľa ulíc, čísel domov, blokov v mestách a pod.).

2. Ak sa niekto nutne potrebuje vyspovedať, dohodne si s kňazom termín a miesto. Najlepšie je spovedať sa v otvorenom priestore, napr. v areáli kostola vonku. Potrebné je, aby kňaz aj kajúcnik mali na tvári rúška a boli od seba vzdialení aspoň 2 m. Úzkostlivo treba dbať na diskrétnosť a na to, aby nedošlo k porušeniu spovedného tajomstva.

3. Návštevy chorých v ich domovoch: Ak vás volajú ku chorým, choďte. Dodržujte, prosím, prísne bezpečnostné opatrenia (rúško, dezinfekcia). Ak uznáte za vhodné podať sv. prijímanie na ruku, je to možné. Potrebné je prijímajúceho poučiť: Eucharistia sa podáva na ľavú dlaň, pravou si ju prijímajúci sám dá do úst pred kňazom.

Infikovaní pacienti v domácej liečbe nie sú v ohrození života. Tam postupujte podľa požiadaviek chorých alebo ich príbuzných, s maximálnou opatrnosťou podľa daných okolností.

4. Návštevy neinfikovaných pacientov v nemocniciach: podobne ako v domovoch. Potrebné je plniť všetky pokyny zdravotníckeho personálu.

5. Návštevy infikovaných izolovaných pacientov v nemocniciach: sú možné iba v plastovej kombinéze (overal) avšetkých ostatných ochranných náležitostiach, ktoré budú k dispozícii. V prípade potreby kombinézy kontaktujte biskupský úrad.

Mons. A. Tyrol, gen. vikár