Choď na obsah Choď na menu
 


Aktuality

Príspevky

2. 4. 2021

LITURGIA DOMÁCEJ CIRKVI - VEĽKÁ NOC 2021

/ Rubrika: Aktuality

Majme otvorené srdcia na Božie dotyky a vnímavé na vanutie Ducha Svätého. K tomu nás Pán v tomto ťažkom čase povoláva a disponuje svojou milosťou. Na Slovensku sa ani v tomto roku nebudú sláviť veľkonočné obrady verejným spôsobom, preto Vám ponúkam texty domácej liturgie.

 
Celý príspevok

2. 4. 2021

LITURGIA DOMÁCEJ CIRKVI – KVETNÁ NEDEĽA

/ Rubrika: Aktuality

Keď nemôžeme sláviť sv. omše a prijímať Eucharistiu, môžeme a máme žiť z Božieho slova, z toho, ktoré sa stalo telom. Rovnako zo sviatosti krstu, birmovania, kňazi zo sviatosti kňazstva a manželia so svojimi rodinami zo sviatosti manželstva. Ježiš je živo prítomný cez túto sviatosť a povoláva žiť misiu v rodine a následne v Cirkvi a vo svete. Berme tento čas ako príležitosť ešte viac sa priblížiť k Nemu, učiť sa ho milovať a dôverovať mu.

 
Celý príspevok

20. 3. 2021

Apoštolský list pápeža Františka Patris corde

/ Rubrika: Aktuality

Prinášame v plnom znení apoštolský list s názvom Patris corde (S otcovským srdcom), ktorý Svätý Otec František napísal v súvislosti s vyhlásením mimoriadneho Roka sv. Jozefa. Rok trvá od 9. decembra 2020 do 8. decembra 2021. Text pápežovho listu uvádzame v preklade KBS.

 
Celý príspevok

20. 3. 2021

LITURGIA DOMÁCEJ CIRKVI – 5. PÔSTNA NEDEĽA

/ Rubrika: Aktuality

Nezabudnime, že spoločná aktívna modlitba – prežívaná v živej viere – je dôležitým prostriedkom, ako sa posvätiť, ba možno povedať, že lepším prostriedkom ako dlhodobé pozeranie na obrazovky TV či PC.

 
Celý príspevok

13. 3. 2021

LITURGIA DOMÁCEJ CIRKVI – 4. PÔSTNA NEDEĽA

/ Rubrika: Aktuality

Obdobie boja s pandémiou je dlhé a únavné pre každého. Božia prozreteľnosť nás chce v tejto situácii naučiť mnohým veciam. Jednou z nich je čerpať silu do života zo zdrojov, na ktoré sme možno popri bežnom živote viery zabúdali. 

 
Celý príspevok

13. 3. 2021

Pomoc migrantom a utečencom

/ Rubrika: Aktuality

Návšteva pápeža Františka v Iraku (5. – 8. marec 2021) opäť upriamuje pozornosť nielen katolíkov celého sveta na situáciu našich bratov a sestier, žijúcich v krajinách Blízkeho východu, ktorí žijú v skutočne náročných podmienkach z dôvodu dlhotrvajúcich ozbrojených konfliktov a nestabilnej spoločensko-ekonomickej situácii hlavne v Iraku a v Sýrii.

 
Celý príspevok

7. 3. 2021

LITURGIA DOMÁCEJ CIRKVI – 3. PÔSTNA NEDEĽA

/ Rubrika: Aktuality

Túto modlitbu vedie manžel/otec alebo manželka/mama – uvádza modlitbu na záver zvoláva požehnanie. Zapojení sú tí, ktorí žijú v rodine. Čítanie antifón, zvolaní, Božieho slova a komentáru je potrebné dohodnúť medzi sebou pred začatím tejto liturgie. Ak je v rodine zvyk spolu spievať, môže sa zaspievať nejaká známa pieseň. Na úvod modlitby si môže zažať svieca pri otvorenom Svätom Písme.

 
Celý príspevok

21. 2. 2021

LITURGIA DOMÁCEJ CIRKVI – 1. PÔSTNA NEDEĽA

/ Rubrika: Aktuality

Keď nemôžeme sláviť sv. omše a prijímať Eucharistiu, môžeme a máme žiť z Božieho slova, z toho, ktoré sa stalo telom. Rovnako zo sviatosti krstu, birmovania, kňazi zo sviatosti kňazstva a manželia so svojimi rodinami zo sviatosti manželstva. Ježiš je živo prítomný cez túto sviatosť a povoláva žiť misiu v rodine a následne v Cirkvi a vo svete. Berme tento čas ako príležitosť ešte viac sa priblížiť k Nemu, učiť sa ho milovať a dôverovať mu. Je tu príležitosť sledovať sv. omše online a aspoň takto ostať v kontakte so svojimi duchovnými pastiermi a oni sú takto v kontakte s vami. Avšak nezabudnime, že spoločná aktívna modlitba – prežívaná v živej viere – je dôležitým prostriedkom, ako sa posvätiť, ba možno povedať, že lepším prostriedkom ako dlhodobé pozeranie na obrazovky TV či PC.

 
Celý príspevok

21. 2. 2021

Venujte svoje 2%

/ Rubrika: Aktuality

Každoročne musí daňovník (FO, PO) podľa legislatívy platnej v našom štáte odviesť daň vo výške, ako mu určuje zákon č. 595/ 2003 Z. z. o dani z príjmov. Vy, ako daňovník, sa môžete slobodne rozhodnúť, či dve percentá z vašich daní poputujú do štátneho rozpočtu alebo nimi podporíte činnosť cirkevných organizácíí.

 
Celý príspevok

21. 2. 2021

List biskupov premiérovi a členom vlády

/ Rubrika: Aktuality

Vážený pán predseda vlády, Vážená pani ministerka, Vážený pán minister, obraciame sa na Vás v situácii, ktorá je pre Slovensko mimoriadne náročná. Citlivo vnímame problémy spôsobené ochorením Covid-19. Rešpektujeme prijímané opatrenia a apelujeme na ich dodržiavanie. Naši duchovní s ochotou slúžia na covidových oddeleniach - nielen ako kňazi, ale aj ako dobrovoľníci, sanitári, či pomocníci.

 
Celý príspevok