Choď na obsah Choď na menu
 


Aktuality

Príspevky

21. 2. 2021

Spoločné posolstvo pre veriacich pred začatím pôstneho obdobia

/ Rubrika: Aktuality

Drahí bratia a sestry, obdobie Veľkého Pôstu začne spôsobom, na ktorý nie sme zvyknutí. Kvôli pandémii sa s vami nemôžeme stretnúť v chrámoch, kam ste zvyčajne prichádzali prijať znak popola, ako rozhodnutie konať pokánie a obrátiť sa od hriechov.

 
Celý príspevok

21. 2. 2021

Zneužitie sčítania obyvateľstva na kampaň proti Cirkvi

/ Rubrika: Aktuality

Katolícki biskupi združení v Konferencii biskupov Slovenska na 98. plenárnom zasadnutí, ktoré sa konalo online formou, prijali vyhlásenie ku kampaniam, ktoré zneužívajú sčítanie obyvateľstva. Text prináša Tlačová kancelária KBS v plnom znení.

 
Celý príspevok

19. 2. 2021

Pôst s Konferenciou biskupov Slovenska 2021

/ Rubrika: Aktuality

Pozývame všetkých ľudí dobrej vôle do projektu Pôst s Konferenciou biskupov Slovenska. 
Projekt bude trvať od 17. februára (Popolcovej stredy) do 4. apríla 2021 (Veľkonočnej nedele). Tentokrát bude spojený s myšlienkami rozličných osobností, ktoré zozbieral kňaz a publicista Mons. Marián Gavenda. Myšlienky bude súčasťou obrázka, ktorý dostanú všetci prihlásení na e-mail. Cieľom projektu je pomôcť všetkým, ktorí prejavia záujem, duchovne  sa pripraviť na Veľkú noc. Tí, čo nemajú prístup na internet, môžu projekt podporiť svojou modlitbou, pôstom alebo inými skutkami milosrdnej lásky. Pozvaní sú tiež k skutkom telesného milosrdenstva.

 
Celý príspevok

14. 2. 2021

„100. výročie vysvätenia prvých slovenských biskupov“

/ Rubrika: Aktuality

Pred 100 rokmi sa začal boj o prvých slovenských biskupov. Vymenovaniu prvých slovenských biskupov predchádzal komplikovaný výberový proces, do ktorého prehovorila aj československá vláda. Po diplomatickom úsilí apoštolského nuncia v ČSR prijali v roku 1921 biskupské svätenie Karol Kmeťko, Ján Vojtaššák a Marián Blaha.

 
Celý príspevok

14. 2. 2021

Pastiersky list Konferencie biskupov Slovenska

/ Rubrika: Aktuality

Drahí bratia a sestry,
v našom živote sú vzácne výročia, ktoré sa stávajú výzvou. Výzvou zastaviť sa, stíšiť sa a zamyslieť i veľkodušne „chváliť slávnych mužov“ – pre ich činy, múdrosť, udatnosť a obetavosť – ako nám to pripomínajú už starozákonné knihy. K významným výročiam v živote Cirkvi na Slovensku patrí aj storočnica vysviacky troch biskupov v Nitre 13. februára 1921: Mariána Blahu pre Banskobystrickú diecézu, Karola Kmeťka pre Nitrianske biskupstvo a Jána Vojtaššáka pre Spišskú diecézu.

 
Celý príspevok

14. 2. 2021

LITURGIA DOMÁCEJ CIRKVI – 6. NEDEĽA V OBDOBÍ CEZ ROK

/ Rubrika: Aktuality

Drahí bratia a sestry,
ponúkame vám Liturgiu domácej cirkvi pre naše rodiny, aby ste mohli lepšie prežívať 6. nedeľa v období Cez rok. Tieto texty pripravil kňaz Spišskej diecézy ThLic. Róbert Neupauer, ktorému aj touto cestou vyjadrujeme veľké poďakovanie. Túto pomôcku vám vrelo odporúčame.

 
Celý príspevok

7. 2. 2021

Liturgia domácej cirkvi na 5. nedeľu v cezročnom období

/ Rubrika: Aktuality

Obdobie boja s pandémiou je dlhé a únavné pre každého. Božia prozreteľnosť nás chce v tejto situácii naučiť mnohým veciam. Jednou z nich je čerpať silu do života zo zdrojov, na ktoré sme možno popri bežnom živote viery zabúdali. Počas trvania tejto situácie vám budeme na tomto mieste ponúkať texty liturgie domácej cirkvi. Liturgia domácej cirkvi je vo worde a pdf formáte a je voľne stiahnuteľná i šíriteľná.

 
Celý príspevok

30. 1. 2021

Liturgia domácej cirkvi na 4. nedeľu v cezročnom období

/ Rubrika: Aktuality

Brány kostolov sú opäť zatvorené, ale srdcia sa nám otvorili pre dar Ježišovej prítomnosti v našich životoch, v manželstvách a rodinách. Počas trvania tejto situácie vám budeme na tomto mieste ponúkať texty liturgie domácej cirkvi. Liturgia domácej cirkvi je vo worde a pdf formáte a je voľne stiahnuteľná i šíriteľná.

 
Celý príspevok

30. 1. 2021

Rok sv. Jozefa – podcasty na tému Patris corde

/ Rubrika: Aktuality

Rozhovory k téme roku sv. Jozefa s ThLic. Róbertom Neupauerom. Uverejňujeme v 19. dni každého mesiaca. Vypočujte si prvý – Sv. Jozef, patrón Cirkvi.

 
Celý príspevok

24. 1. 2021

Naším povolaním je šíriť Božie slovo

/ Rubrika: Aktuality

V 3. cezročnú nedeľu Katolícka cirkev po celom svete bude sláviť už druhýkrát Nedeľu Božieho slova. Slávenie ustanovil pápež František apoštolským listom Aperuit illis, publikovaným v septembri 2019, na sviatok sv. Hieronyma.

 
Celý príspevok